Afion

URL: http://www.myspace.com/afion

Izdanja AFION - AFION , AFION - ČUDNI SVATI


Afion svira vlastite, originalne interpretacije tradicijskih pjesama iz Hrvatske, ali im repertoar obuhvaća glazbu sve do područja Pirina.

U 7 godina postojanja Afion je održao preko 350 koncerata u Hrvatskoj i diljem Europe, a jednako dobro se snalaze u malim klubovima kao i na velikim festivalskim pozornicama (Shetland Islands Folk Festival 2008., InMUsic Festival u Zagrebu 2009., Mediterraneo festival u Anconi 2009. te Balkan Square festival pred 3 000 ljudi u Amfiteatru u Ohridu).

Afion ima 2 izdana albuma (Afion, 2006. i Čudni svati, 2008.) za diskografsku kuću Aquarius Records. Kvalitetu Afionove glazbe prepoznala je i struka te su oba albuma bnominirana za Diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji etno album 2007. i 2009. godine.

Osim djelovanja u Afionu, njegovi članovi su angažirani u promidžbi etno glazbe kroz razne projekte i suradnjom s ostalim etno glazbenicima i glazbenicama.

Lidija Dokuzović vodi ženski etno zbor Čipkice te je koordinatorica  međunarodnog etno kampa u Grožnjanu. Osim toga okušala se i u kazališnim vodama-radila je glazbu za predstavu Eve Enser Dobro tijelo redateljice Dubravke Crnojević-Carić te za V days-Dok nasilje ne prestane. Nominirana je za Zlatnu kuglu 2006. za najbolji ženski vokal.

Nenad Kovačić voditelj je radionice afričkih udaraljki te radi glazbu za dječje prdstave. Dobitnik je nagrade Status 2007. za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe.

Danijel Maoduš radi glazbu za dokumentarne filmove i serije. Posebne pohvale dobio je za Zuberov dokumentarni film Mila traži Senidu. Zajedno sa Dunjom Knebl osvojio je Porin za album Kite i kitice, u kategoriji najboljeg etno albuma.

Ostali članovi aktivni su u etno orkestru i etno kampu u Grožnjanu te etno sekciji HGU-a.

Afion je radio glazbu za kazalište (Kučkini sinovi, 2007.) i film (Rublje, 2010.)

 

Članovi:

Lidija Dokuzović-glas

Lucija Stanojević-violina

Danijel Maoduš-gitara

Tomislav Novak-kontrabas

Nenad Kovačić-udaraljke

 

Diskografija:

Afion, 2006., Aquarius Records

Čudni svari, 2008., Aquarius Records

 

Kompilacije:

Earthplugged, 2008.,  kompilacija hrvatskih etno izvođača za WOMEX

The Slavs, 2008., kompilacija izvođača iz slavenskih zemalja za izdavačku kuću iz Sibira

Woodplugged, 2009., kompilacija hrvatskih etno izvođača za WOMEX

Stoneplugged, 2010, kompilacija hrvatskih etno izvođača za WOMEX

afion 5

foto: Filip Kovacevic - afion 1

foto: martin tursic - afion 3

foto: martin tursic - afion 4

afion 2

anadolka: afion - 2006

devojce: afion - 2006

dej mi boze: afion 2006

mitra delija: cudni svati 2008

zablealo: cudni svati 2008

cula jesam: cudni svati 2008