Antenat

URL: http://www.myspace.com/antenat

Izdanja ANTENAT - KARAVANA , ANTENAT - SUBING , Antenat Izlet


Bend ANTENAT osnovala je 1997. godine skupina prijatelja iz zagrebačkog kvarta Špansko. Počeli su kao standardni rock-kvartet s bubnjem, basom, gitarom i vokalom, a s vremenom se postava širila, mijenjajući glazbene stilove. Bend je sve više nastupao, profilirajući vlastiti glazbeni izričaj koji danas nazivaju – subreggae. Subreggae kao pojam izmislio je sam bend ANTENAT, zbog izbjegavanja komplikacija u objašnjavanju kombinacije stilova glazbe koju sviraju. U njemu su sadržani različiti utjecaji, od reggaea i duba, preko ska i punka, do world-music elemenata, a svaki član benda sa svojim instrumentom pridodaje toj mješavini i nešto svoje: bubnjevi žestinu punk-rocka, brass-sekcija reggae i jazz atmosferu, gitare psihodeličnu notu, klavijature atipičnu harmonizaciju koja podsjeća na sedamdesete, a udaraljke afro-ritmove. 

Za subreggae vole reći da je to jedna velika glazbena heterogena masa u homogenom izdanju.  

2003. godine ANTENAT zauzima istaknuto mjesto na hrvatskoj underground glazbenoj sceni, nakon zagrebačkih nastupa na "Punk-Reggae Fiesti" u Močvari, te kao predgrupa britanskom bendu KING PRAWN u KSET-u.

U trinaest godina postojanja, a posebno u proteklih sedam koncertno vrlo aktivnih godina, ANTENAT je održao više od 300 koncerata po klubovima i festivalima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Njemačka; Kulturschock-Festival u Berlinu; Exchange Tour po Francuskoj i Italiji, u organizaciji francuske udruge "Alors, on le fait…?!", itd.).

U ožujku 2006. objavili su prvi album "Subing" (CD, Kingston Records), a drugi album  "Karavana" izašao je u svibnju 2008. (CD + dvostruki LP, Dirty Old Label). Album "Karavana" snimljen je u zagrebačkom studiju "Element", a producirali su ga Erol i Shot iz benda ELEMENTAL. "Karavana", koja je odmah nakon izlaska promovirana na koncertu pred prepunim zagrebačkim klubom "Pauk", proglašena je najboljim albumom u 2008. godini po izboru čitatelja na portalu Terapija.net.

Bend ima deset članova, od kojih neki istovremeno sviraju i u nekim drugim grupama: Nenad Kovačić – vokal i udaraljke (udaraljke – AFION i NAŠ MALI AFRO BEND), Boris Vidošević – gitara, Marko Fiket – gitara, Davor Barišić – bas gitara, Marko Gajer – klavijature (balafon – NAŠ MALI AFRO BEND), Ivan Škvorc – saksofon (vokal – gospel zbor THE MESSENGERS), Ivan Marincel – trombon (bubnjevi – KARLO SLAVIKOVSKI KVARTET), Vladimir Novak - truba, Bojan Horvat  – bubanj (MAŠINKO), Marin Kobešćak – efekti, ton majstor.

ANTENAT je prvenstveno ekipa prijatelja, koja svojim zajedništvom, muzikom i osviještenim tekstovima pjesama (na hrvatskom i engleskom jeziku) šalje poruku koju možda najbolje ilustrira pjesma "Ima nas dovoljno (… vrijeme je povoljno)", koja se može shvatiti i kao himna dobrom raspoloženju i kao poticaj na društveni angažman.

Publika je sve to prepoznala pa vjerno podržava bend već dugi niz godina, kao i brojni prijatelji koji čine šarenu karavanu i prate bend iz koncerta u koncert.


Kontakt:

Ivana Percl

GSM: 00 385 95 88 30 433

www.myspace.com/ipercl

skype: ipercl

antenat booking koncerata: antenat.booking@gmail.com

foto: Kan_antenat 1

foto: Kan_antenat 2

foto: Kan_antenat 3

foto: Kan_antenat 4

foto: Kan_antenat 5

slon: subing 2006

trttrt: subing 2006

izvor: subing 2006

opasno je: karavana 2008

propisan red: karavana 2008

pocetak: karavana 2008