Sevdah Takht Damira Imamovića


Veliko mi je zadovoljstvo obajviti na ovoj stranici vijest o nastanku novog benda čiji sam ponosni član :)
Radi se o Sevdah Takhtu, novom bendu Damira Imamovića.
Sve skupa počelo se kuhati prije nešto više od godinu dana na relaciji Sarajevo-Beograd-Zagreb. Nedavno smo nešto i usnimili i uskoro krećemo u koncertnu promociju benda.
Tko je u blizini neka svrati:
26.5. u Beograd
Sevdah Takht - premijera, u sklopu Dana Sarajeva u Beogradu, Dom omladine, Beograd
ili
7.6. u Sarajevo
Sevdah Takht - premijera, u sklopu 2. Sarajevo sevdah festa, BKC, Sarajevo

više o svemu na
www.damirimamovic.com 

imamovicSevdah Takhtu:

Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom.

“Takht” je nekada bilo ime za male, kamerne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja. Naziv “takht” perzijskog je porijekla i označava “pozornicu”, “postolje”, “dasku”, “tron”. U savremenoj upotrebi mogli bismo ga prevesti kao “pozornicu za nastup benda” ili kao “tačku gledišta”. U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. “tahta” je daska, “tahtali” znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspješna CD-a s Damir Imamović Triom (feat. Edvin Hadžić Vanja Radoja), kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine:

Ivan Mihajlović (r. 1980. g., Kladovo, Srbija) – Jedan od najinteresantnijih mladih bassista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je muzike za filmove i pozorišne predstave.

Nenad Kovačić (r. 1982. g., Zagreb, Hrvatska) – Perkusionista i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živućih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor muzike za pozorište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend. 

15. svibnja 2012.

VijestiTaKaDiMizacija Visa 2

15. lipnja 2016.
I ove godine radim intenzivnu radionicu ritma na Visu. Radionica…

Nova radionica zapadnoafričkih radionica

26. rujna 2015.
5.10. počinje novi ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova u organizaciji Centra…

TaKaDiMizacija Visa

18. lipnja 2015.
Intenzivna radionica Ritma na Visu, u organizaciji kazališta Besa, 18.…


Prikaži još