Put oko svijeta u pola sata - Davor Rostuhar


U četvrtak 21.6. održat ću kratku radionicu zapadnoafričkog ritma u sklopu multisenzualne izložbe
'Put oko svijeta u pola sata' Davora Rostuhara.
Radionica će se održati u jednoj od učionica V. gimnazije (Klaiceva 1) s početkom u 19.00.
Za sve prisutne Naš mali Afro Bend održat će kratki koncert po završetku radionice.
Više o cijelom projektu možete pročitati u daljnjem tekstu. 
Jako mi je drago biti dijelom ove priče, a svima vam koji volite putovati, ili ćete to tek zavoljeti preporučam Davorovu novu knjigu 'Degustacija slobode'.
Vidim ose! :)

rostuhar

Multisenzualna izložba:
PUT OKO SVIJETA U POLA SATA
Davor Rostuhar

 

Jeste li bili na putu oko svijeta? Ako niste, idealna je prilika da to učinite ovoga lipnja! Na Put oko svijeta u pola sata poziva Vas i vodi putopisac i fotograf Davor Rostuhar, intrigantan Zagrepčanin koji putuje svijetom već deset godina. Iza njega su četiri uspješna književna djela stotine reportaža i predavanja, a ovog puta donosi nam multisenzualni projekt kojemu je cilj svijet donijeti u Zagreb. Tisuće njegovih poklonika već je kroz njegova pisana i fotografska djela putovalo svijetom te će njima i onima koji će to tek postati ovo biti fantastičan doživljaj. Rostuhar se za ovaj veliki projekt priprema posljednjih nekoliko godina, pri čemu je iz svog opusa odabirao najbolje fotografije i najzanimljivije teme.

Ali kako Rostuhar misli prenijeti svijet u Zagreb i što to hoće reći „multisenzualna izložba“? U dvanaest učionica otmjene zagrebačke V. gimnazije biti će predstavljeno dvanaest tema sa svih strana svijeta. Teme su nekad gradovi (Venecija, Damask…), nekad države (Bolivija, Japan…), nekad regije (Sahara, Jugoistočna Azija…), nekad koncepti (plemena Nove Gvineje, Metropole svijeta…). Svaka učionica biti će zamračena i u njoj će se prikazivati slide show najboljih Rostuharovih fotografija koje vrhunskim dokumentarnim i reportažnim stilom prenose stvarnost udaljenih svjetova, a vrhunskom estetikom uspješno dočaravaju ljepotu i smisao našeg Planeta. Ali to nije sve. Doživljaj udaljenih svjetova neće biti prenesen samo vizualno, već i svim drugim osjetilima: zvukom, mirisom, okusom i opipom.

Povrh toga, svaka će učionica biti konceptualno osmišljena i uređena. U učionici „Plemena Nove Gvineje“ moći ćete osjetiti svježinu džungle te opipati stvarno oružje iz kamenog doba, u vrućoj učinioci „Sahara“ moći ćete sjesti na pijesak ispod nomadskog šatora, a u učionici „Japan“ moći ćete sudjelovati u ceremoniji čaja. Putujući iz jedne učionice u drugu, ne samo da ćete doživjeti stvarnost i ljepotu udaljenih svjetova, nego ćete nešto i naučiti o njima. Zato se sve događa u školi – jer autor želi prenijeti poruku da je putovanje izvrsna škola. „Putujući svijetom, naučio sam da nas na velika putovanja do dalekih svjetova privlači njihova različitost, ali ono što učimo kad je napokon pronađemo – jest da nas zapravo veseli njihova istost“ kaže Rostuhar i taj efekt pokušava prenijeti svojom izložbom. „Što je neki svijet (ljudi, kultura, klima, religija…) drugačiji od našeg, to nam je zanimljiviji i to nas jače poziva na putovanje. Međutim, kad upoznamo te posve drugačije ljude i njihovu kulturu, ono što shvaćamo je da smo u najbitnijem svi isti i jednaki. U tom trenutku doživljavamo jedno od najčarobnijih iskustva putovanja: iskustvo u kojem se rastapaju granice, isušuje ocean između milijardi otoka i ukazuje dno koje nas sve povezuje.“

Nakon što proputujete svijet kroz dvanaest učionica, okupiti ćete se u sportskoj dvorani  koja će biti mjesto interakcije. Tu ćete se moći družiti s autorom i drugim putnicima, popiti piće i porazgovarati o putovanjima, dodatno se educirati, saznati kako se uputiti na putovanje, i još mnogošto drugo. Tu će se svaki dan održavati i razne radionice u kojima ćete moći vidjeti, te i sami probati svirati afričke bubnjeve, raditi origami ždralove, plesati brazilski ples capoeiru, i još mnogošto drugo. Kroz nekoliko interaktivnih radionica moći ćete i sami sudjelovati u projektu i osvojiti vrijedne nagrade – pa i putovanja. Uz edukaciju, nagradne igre i vrlo zanimljiv način propagiranja kulture putovanja, Rostuhar nas poziva i na humanitarni doprinos; najbolje fotografije biti će na prodaju, a sva sakupljena sredstva donirat će se udruzi DUH koja svoje štićenike – djecu sa posebnim potrebama – jednom godišnje vodi na putovanje u inozemstvo.

Izložba će se održati u periodu od 19. do 30. lipnja, otvorena je svakim danom od 16:00 do 22:00 sata, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Kontakt osoba, autor izložbe i koordinator projekta: Davor Rostuhar: 091 540 2202

Redatelj izložbe: Ivan Leo Lemo
Producent: Ivor Šitum


17. lipnja 2012.

VijestiTaKaDiMizacija Visa 2

15. lipnja 2016.
I ove godine radim intenzivnu radionicu ritma na Visu. Radionica…

Nova radionica zapadnoafričkih radionica

26. rujna 2015.
5.10. počinje novi ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova u organizaciji Centra…

TaKaDiMizacija Visa

18. lipnja 2015.
Intenzivna radionica Ritma na Visu, u organizaciji kazališta Besa, 18.…


Prikaži još