Dječak Ivek i pas Cvilek

URL: -


Kazališna družina PINKLEC u koprodukciji s Dječjom i lutkarskom scenom HNK u Varaždinu, 2009.

Prema motivina romana «Pas Cvilek, dječak Ivek i Dudaš Martin» Đure Vilovića

Režija: Anica Tomić
Dramaturginja: Jelena Kovačić
Glazba: Nenad Kovačić

Igraju: Marija Kolb, Jelena Dokleja, Mario Jakšić, Igor Baksa, Bruno Kontrec

Predstava ‘Dječak Ivek i pas Cvilek’ nastala je po motivima romana za djecu Đure Vilovića (1889-1958), danas zaboravljenog pisca čiji su romani bili vrlo čitani u razdoblju između dva svjetska rata. Vilović se u svojim djelima bavio Međimurjem, razlikama imeđu hrvatskog sjevera i juga, analizirao je probleme provincije. Roman ‘Pas  Cvilek, dječak Ivek i dudaš  Martin’ napisao je 1934.godine. Predstava nastala po motivima ovoga romana progovara o  aktualnom problemu napuštene i ostavljene djece. Djeca koja odrastaju bez roditeljske ljubavi sretne trenutke pronalaze u međusobnom pričanju priča.

Jednom davno u mašti Đure Vilovića živjeli su pas Cvilek i dječak Ivek. Pas Cvilek nije imao gospodara, a dječak Ivek nije imao roditelja. Njihovu priču danas pričaju Marija, Jelena, Bruno, Igor i Mario koji jednako kao i zamišljeni Ivek žive bez onoga za čim najviše čeznu, bez roditeljske ljubavi. Svaku večer prije spavanje jedni druge uspavljuju pričama. U oskudnom sobičku jednog doma za napuštenu djecu, njihova zaigranost prkosi njihovoj usamljenosti i ostavljenosti, a njihova mašta mijenja i rastvara zamišljene živote Iveka i Cvileka.
Pričajući o Iveku i Cvileku i njihovoj potrazi za sretnim završetkom, dječaci i djevojčice zapravo pričaju o sebi samima, pokušavajući izmaštati i sretne završetke vlastitih priča. Njihov dječji optimizam i istinska želja za boljim životom dokazuje nam da čak i onda kad smo napušteni i zaboravljeni međusobno razumijevanje postoji kao istinska utjeha, ali nas istovremeno podsjećaju da upravo danas mnoga napuštena djeca, kada se ugasi svjetlo, maštaju neke druge i sretnije živote.
                                                    Anica Tomić i Jelena Kovačić

Predstava je dobila slijedeće nagrade:

- 3. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić – nagrada za najbolju režiju

- Assitej international festival – nagrada za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najbolju žensku i mušku ulogu

- Nagrade hrvatskog glumišta 2010. – nagrada za najbolju predstavu za djecu i mlade

14. siječnja 2011.

ivek i cvilek plakat

ivek i cvilek foto1

ivek i cvilek foto2

ivek i cvilek foto3

ivek i cvilek foto4

ivek i cvilek foto5

0ta scena

pasel sem

hod

cvrgudan

spremanje kuće

uspavanka