Voditelj prve dvomjesečne radionice zapadnoafričkih ritmova u MMC-u Studio, Zagreb

06. listopada 2008. - 15. prosinca 2008.


Nakon povratka iz afričke države Gvineje, gdje sam prisustvovao jednomjesečnoj radionici kod velikog Djembe majstora Mamady Keite (sječanj – veljača 2008.), odlučio sam probati pokrenuti svoju radionicu u Zagrebu.

Okupilo se dovoljno zainteresiranih i radionica je krenula u prostoru bivšeg kina Studio, Vlaška 92, danas multimedijalnog centra. Prvi ciklus zagrebačkih radionica okupio je dvadesetak poalnika raspoređenih u 2 stupnja – početni i napredni. Radili su se uglavnom zapadnoafrički ritmovi iz opusa Mamady Keite – Djagbe, Garangedon, Kuku, Toro, Abondan, Sofa, Tiriba. Za kraj tečaja održali smo završni koncert, koji je poslije postao tradicionalni način obilježavanja završetka svakog ciklusa radionica.

Na temelju dotad prikupljenog iskustva sa radionica koje sam pohađao, pokušao sam voditi radionice na isti način na koji to rade afrički učitelji. S jedne strane paralelno razvijati tehniku i zvuk na Djembeu, koristeći se raznim ritmičkim vježbama koje kombiniraju 3 osnovna zvuka (bas, ton, splap), s druge poučavati tradicijske zapadnoafričke ritmove, a sve to na temelju ponavljanja, odnosno sluha.  Mogao bih reći da je jednostavni princip rasčlanjivanja svake dionice na manje dijelove, te potom objedinjavanje istih u cijelinu temelj načina na koji podučavam i poakazo se kao vrlo uspješan i produktivan. Kako bi učenici u potpunosti shvatili svaki ritam, nastojim ih naučiti ne samo Djembe dionice, nego i dionice svakog Dundun bubnja (Sangban, Dununba, Kenkeni), jer su ti bubnjevi i melodija koju oni tvore srce svakog zapadnoafričkog ritma.

Hvala svim polaznicima mog prvog tečaja u MMC-u, koji su mi dali podršku i povjerenje i koji su dalje nastavili pohađati moje radionice.

22. siječnja 2011.

flyer 1

foto: Julio Franin - produkcija MMC

foto: Julio Franin - produkcija MMC

foto: Julio Franin - produkcija MMC

foto: Martin Tursic - produkcija MMC